Wat heeft de ochtendspits met vervroegde winkelbeëindiging te maken?

De zwaarste ochtendspits ooit kopte het regionale dagblad net. Het is dinsdagmorgen 15 januari 2013 in tijden van crisis en nog nooit hebben er zoveel auto’s tegelijk stilgestaan op de Nederlandse wegen. Er wordt gesproken rond de 1000 kilometer file, maar het kunnen er gerust ook een paar honderd meer zijn.  Het is toch ook niet gek dat de wegen volstromen met het wel heel erg groeiende wagenpark van Nederland. We begonnen ooit met rond de 200 auto’s in 1900. En met 140.000 in 1950, 1,2 miljoen in 1965 en 5 miljoen in 1990 zitten we momenteel op 8 miljoen auto’s onder de Nederlandse bevolking. Wat dat met vervroegde winkelbeëindiging te maken heeft zal ik u uitleggen.

Natuurlijk is het toenemende autopark goed voor de autobranche, maar ook voor de consument. Die is veel mobieler geworden. Daar waar je vroeger de boodschappen in je eigen wijk deed, rijd men nu net zo makkelijk naar een andere stad of een groter winkelcentrum om de dagelijkse boodschappen te doen. En niet alleen voor de dagelijkse boodschappen zijn we bereid om steeds verder te rijden. Dankzij de auto ligt het hele land, en delen van de buurlanden aan onze voeten.

Je hoort de laatste tijd veel over leegstaande winkels en het feit dat dit door de crisis komt, maar ik ben van mening dat de crisis op zich helemaal niet de oorzaak is van al die leegstaande winkels.  De crisis versterkt misschien het effect van de toegenomen mobiliteit. Die zorgt ervoor dat lokale ondernemers   met de wat kleinere winkel het steeds moeilijker hebben.  Dankzij internet weet de consument steeds beter wat waar te koop is, en is het steeds makkelijker om ergens heen te rijden voor die speciale aanbieding. En die speciale aanbieding is dan vaak weer te vinden bij die ene grote keten die een gemeente verderop zit. Want die grote keten koopt zijn grote hoeveelheden net iets gunstiger in dan de lokale winkelier, en de consument rijdt daar dus net iets makkelijker heen dan een jaar of 30 geleden. Roep maar een keer Mediamarkt en heleboel ondernemers in de Electro branche zullen direct kunnen vertellen hoeveel klanten ze de laatste jaren wel niet kwijt zijn geraakt.

En als je zo verder gaat denken kom je al gauw tot de conclusie dat het niet alleen de crisis die alle leegstand veroorzaakt.  Mobiliteit, assortimentsverruiming, schaalvergroting en de beschikbaarheid van het internet zijn zo maar een paar zaken die oorzaak zijn van het verdwijnen van de lokale middenstand. Allemaal redenen voor die ene kleine ondernemer  om zijn winkel eerder te beëindigen dan eigenlijk de bedoeling was. En waarom de gebruikelijke opvolger uit het gezin toch maar voor een andere inkomstenbron kiest.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.