Welke verschuivingen zien we in één jaar tijd binnen de winkelgebieden?

Per saldo zien we relatief kleine verschuivingen in het Nederlandse winkellandschap. Maar ondertussen verandert er veel. Winkeliers verhuizen of stoppen. Vervolgens zijn er weer nieuwe ondernemers die van start gaan. Winkelpanden worden bijgebouwd. Of krijgen juist een andere bestemming en verdwijnen uit de winkelvoorraad. Dat deze verschuivingen plaatsvinden is bekend. Maar hoeveel verandert er nu precies in één jaar tijd?

Locatus registreert deze wijzigingen en ik heb de bewegingen van het afgelopen jaar samengevat. Het gaat om ca 150.000 panden die in winkelgebieden liggen. De verspreide bewinkeling laat ik in dit schema buiten beschouwing. Tenzij een ondernemer verhuist van verspreide bewinkeling naar een winkelgebied.

Per saldo zijn er het afgelopen jaar 555 winkelpanden bijgekomen binnen de Nederlandse winkelgebieden. Maar toch zien we een grote dynamiek:

verschuiving winkelpanden

Deze verschuivingen volgt Locatus al jaren. En als je deze cijfers bestudeert, geeft het ook een goed beeld hoe een winkelgebied zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat?

Lees meer over de RRI

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.