Welkom. Kan ik u wegwijs maken in onze (winkel)stad?

Een typisch Engels geklede mijnheer sprak me aan. Of ik een goede reis had gehad? Of ik wist waar ik heen moest en of ik hulp nodig had. Ik bedankte hem vriendelijk en zonder er verder aandacht aan te schenken liep ik verder…

Toen ik ‘s middags begon met mijn werk en mijn kaart uit mijn tas viste bij station Oxford Street precies hetzelfde tafereel. Of ik hulp nodig had, waar ik heen moest en wat ik ging doen. Na uitgelegd te hebben dat ik de winkels in Londen in kaart ging brengen voor Locatus, wensten we elkaar een prettige dag en ging ik aan het werk. Om later op de dag nog een keer aangesproken te worden.

Zo ook de volgende dag, en al gauw raakten we met elkaar in gesprek. Want ondanks dat ik in London heb gewoond en de stad nog met enige regelmaat bezoek, had ik deze mensen nog nooit eerder gezien. Het bleken medewerkers te zijn van het bedrijf The Welcome People. Het bedrijf is eind 2011 begonnen met 20 medewerkers en inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met 70 medewerkers. Deze zijn te vinden op de 11 belangrijkste toeristische plekken in London, Manchester en Cambridge, en doen niets anders dan mensen helpen, informeren en de weg wijzen. Op een heel vriendelijke en ongedwongen manier. Ik vind het geweldig hoe die mensen te werk gaan. Ik voelde me inderdaad heel erg welkom.

Naast hun informatieve functie hebben ze ook een sociaal controlerende functie binnen de winkelgebieden waarin ze werken. Something out of the ordinary valt hen direct op en dit geven ze meteen door aan hun collega’s in de rest van het gebied. Dit ondervond ik aan den lijve. Nadat ik een praatje had gemaakt met enkele van deze mensen, werd ik al gauw herkend door hun collega’s. De rest van de week ging ik als “the Dutchman” door het centrum en werd ik meerdere malen per dag begroet. Voor zover ik weet wordt in Amsterdam, Rotterdam of The Hague nog niet met dergelijke mensen gewerkt. Ik kan deze steden aanbevelen eens in London te gaan kijken. Want het is echt een toegevoegde waarde in een grote stad waar veel onbekenden komen.

Ik ben benieuwd of andere Europese steden dit fenomeen ook kennen. En of mijn collega’s de komende weken LesBienvenuePersonnes, DieWilkommenMenschen, of ElPueblodeBienvenida tegen gaan komen.
Wilt u weten welke Europese retailplattegronden mijn collega’s gaan updaten?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.