Wie vormt de vaste kern van de Nederlandse Top 100 van winkelformules?

Aan het begin van elk jaar stellen we weer de Top 100 van winkelformules vast. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? En wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte van vorig jaar of 10 jaar geleden?

Grootste stijgers / dalers in de ranking 2021 – 2020

In de Top 10 op basis van oppervlakte zien we geen verandering in de ranking, terwijl in de Top 10 op basis van het aantal verkooppunten iets van plaats gewisseld wordt. De formules in de Top 10 blijven echter hetzelfde. De opvallendste verschuivingen in de gehele Top 100 zijn:

Op basis van aantal verkooppunten Op basis van oppervlakte (wvo)
Grootste stijgers Grootste stijgers
Big Bazar Loods 5
Praxis Van der Valk
Jumbo Slijter DA
Avia Express Kluswijs
Grootste dalers Grootste dalers
Intertoys Intertoys
ABN Amro Multimate
Vodafone Woonexpres
Texaco

Ook verdwijnen elk jaar wel een aantal formules uit de Top 100, en daar tegenover staan weer een aantal nieuwkomers (zie voetnoot van de Top 100).

Ontwikkeling over 10 jaar

We zien elk jaar met name kleine verschuivingen, maar hoeveel is er veranderd als je 10 jaar teruggaat in de tijd? Welke veranderingen zien we dan?

De 100 grootste bedrijven op basis van aantal verkooppunten laten samen een daling zien van 3,7% in aantal verkooppunten. De Top 100 op basis van oppervlakte bevatte in 2011 alleen retailers uit de detailhandel. Daar kunnen we een dergelijke vergelijking niet doen.

10 jaar Top 100 winkelformules

We zien dus dat circa tweederde retailers de laatste 10 jaar continu een plaats in de Top 100 had. Daarvan maken 30 retailers zowel deel uit van de Top 100 van de meeste filialen als de Top 100 van de meeste winkelmeters. Dit levert een lijst op met 30 bekende Nederlandse retailers, die u als extra ontvangt bij de Nederlandse Top 100.

We kijken graag over 10 jaar met u terug, of deze ondernemingen nog steeds een toppositie innemen.

Download de Top 100 winkelformules

 

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.