Wint Primark het van Sinterklaas?

8 december opende Primark zijn derde winkel in Zaandam. Dat deze keten een positieve invloed heeft op de passantenaantallen wisten we al. Maar zou Primark het ook winnen van Sinterklaas? Dat wilden we wel eens weten.

Daarom heeft Locatus passanten geteld. Het weekend voor en na de opening. Dus het weekend voor en na Sinterklaas. En natuurlijk op de bekende betrouwbare wijze. Gewoon tellen. Maar wat een verschil. Een bizar groot verschil. Na de opening van de Primark telden we twintig tot dertig procent meer passanten in het totale winkelgebied. Dus ja, Primark wint van Sinterklaas. Waar komt dit succes toch vandaan?

Terug kijkend in de tijd zien we dit verschijnsel wel meer. Dat de komst van een nieuwe winkel  en of keten een grote aantrekkingskracht heeft op het winkelpubliek. Bij de opening  van de Mediamarkt in Zwolle lag het hele verkeer in de stad volledig plat. Ikea Delft heeft inmiddels haar eigen afrit. En tijdens de dauwtrapactie van Piet Zoomers een paar jaar geleden stond ik om 7.00 uur in de file op de A1. En dan ben je nog lang niet in de modestad Wilp.

Met een goed concept is de aantrekkingskracht op de consument blijvend. Mijn collega Gertjan Slob gaf het al aan in zijn blog ‘het succes en falen van buitenlandse ketens’. Een belangrijke succesfactor is dat mensen het idee hebben dat ze in deze winkels waar krijgen voor hun geld. Primark zegt dit zelfs letterlijk in haar slogan ‘Look good, pay less’. Maar er speelt meer. We leven in een tijd waarin alles snel verandert. Jonge mensen willen snel inspelen op de laatste trends. Zij gaan dus zijn op zoek naar betaalbare kleding, zodat ze vaker iets nieuws kunnen kopen. En als de omloopsnelheid hoog is dan hangt er snel weer een nieuwe collectie. Daar gaat de consument weer. Kopen maar. In dit concept past een Primark of Ikea prima.

Al die door Locatus getelde mensen komen voor een uitgebreid (relatief) goedkoop aanbod. En in crisistijd zal deze stroom mensen alleen nog maar groter worden.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.