Nederland van boven
Almere | editie 1

Wonen, werken en winkelen in kaart

Wonen, werken en winkelen zijn steeds meer met elkaar verbonden en bepalen de aantrekkelijkheid van een stad. Voor de eerste editie van deze serie ‘Nederland van boven’ zoomen we in op de A van Almere en brengen we de woningbouwplannen, kantoren en retail van deze stad in kaart.

Wonen in Almere

Almere van boven | WonenAlmere is een groeistad. Het inwoneraantal is in de afgelopen 20 jaar met ruim 36% toegenomen en blijft groeien. De gemeente heeft op dit moment 224.678 inwoners.

Om een indruk te krijgen van de groeiambities kunt u de woningbouwplannen bekijken. Zo zijn er plannen voor 29.700 woningen. Op de kaart ziet u waar bouwplannen zijn en in welk stadium ze zich bevinden. De meeste plannen zijn al zeer concreet of in uitvoering.

Werken | Kantoren

Almere van boven | Werken & KantorenAlmere heeft 182 kantoren > 500 m², met een gezamenlijke oppervlakte (VVO) van 559.845 m². 
 
Het is een relatief nieuwe stad. Dit is ook terug te zien in de ouderdom van de kantoorgebouwen. In Almere is het gemiddelde bouwjaar van kantoren 1999, terwijl dit in Nederland gemiddeld 1970 is.  

 

 

Winkelen

Almere van boven | WinkelsAlmere heeft 1.787 verkooppunten in de retail verspreid over 18 winkelgebieden. 58% van de verkooppunten ligt binnen een winkelgebied.  

Volgens de Locatus definitie is een winkelgebied een clustering van minimaal 5 winkels in de detailhandel. De uitzondering daarop is een supermarktconcentratie. Dan is een clustering van 3 of 4 winkels ook al een winkelgebied, maar dan is wel één van deze winkels een supermarkt van 500 m² wvo of meer. 

Om een indruk te krijgen hoe Almere er voor staat ten opzichte van het landelijk gemiddelde onderstaand, een aantal vergelijkingen:  

De leegstand ligt in Almere met 4,9% onder het landelijk gemiddelde van 6%.

Almere van boven | verzorgingsgebiedenIn Almere zijn 31 verzorgingsgebieden vastgelegd. Daarvan zijn er 18 gekoppeld aan een winkelgebied en 13 aan een solitaire supermarkt.  

Almere Centrum is met 452 verkooppunten het grootste winkelgebied en heeft ook verreweg het grootste verzorgingsgebied. 

 

 

Almere van boven | leefstijlprofielenEn dan is de cirkel rond. Via de verzorgingsgebieden komen we weer uit bij de inwoners. De DISC leefstijlprofielen geven aan welk type mensen het meest dominant is rondom de verschillende winkelgebieden.   

De leefstijlprofielen laten zien dat Almere als jonge stad ook veel jonge gezinnen aantrekt. De rode consumenten blijken in veel verzorgingsgebieden dominant. Dit zijn jonge 1 & 2 persoonshuishouden met vaak een wetenschappelijk afgeronde opleiding en een modaal inkomen. Hun innovatieve karakter en culturele belangstelling uit zich in interesse in innovatieve winkelketens en boetiekjes. 

Heeft u een suggestie voor een volgende stad om onder de loep te nemen in onze serie Nederland van Boven? Of juist een retailbranche op landelijk niveau? Laat het ons weten.  

Wilt u zelf een helder zicht op locaties? Vraag nu uw demo login aan.

Ik ontvang graag een demo login

Stel uw vraag aan Björn Jansen

Björn Jansen adviseert al jaren vastgoedpartijen en retailers.
Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over ons online dataplatforms of over hoe onze experts u kunnen helpen met uw locatie vraagstukken. Of het nu gaat om retail, woningbouwplannen of kantoren.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.