Hoe internationaal is de retail?

Winkelconcepten beperken zich niet tot de landsgrenzen. Dat is voor iedereen duidelijk. Als we door een Nederlandse winkelstraat lopen, zien we overal dezelfde, vaak internationaal bekende, winkelketens. Als we echt interessant willen winkelen, dan vinden we dat we naar Londen, Barcelona of Parijs moeten. Maar is het daar nu zo anders? Vinden we daar niet dezelfde winkelketens als in iedere andere grote Europese stad?

Om hier een beeld van te krijgen heb ik eens wat spitwerk gedaan in onze database met CityPlans. Deze database bevat niet alleen informatie over de centra van belangrijkste steden in de Benelux: Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Antwerpen en Luxemburg. Ook vinden we er gegevens over de centra van vijftien andere Europese steden in negen landen.

In totaal blijkt meer dan de helft (58%) van de winkelketens in deze twintig steden ook voor te komen in een ander land dan het eigen land. Wenen en Milaan blijken relatief de meeste internationale ketens te huisvesten. Drie van elke vier winkels van een winkelketen in deze twee steden kun je dus ook in een ander land tegenkomen. De Spaanse steden Valencia, Sevilla en Madrid de minste. Ook de Nederlandse steden Rotterdam en Amsterdam zijn terug te vinden in het rechter rijtje, terwijl onze zuider- en oosterburen duidelijk hoger staan.

CityPlan % internationaal CityPlan % internationaal
Wien (Zentrum) 78% Berlin (Kurfürstendamm) 57%
Milano (Centro) 76% Amsterdam (Centrum) 56%
Luxembourg (Centre) 68% Madrid (Salamanca) 55%
Paris (Centre) 66% London (West End) 55%
Lisboa (Centro) 65% Barcelona (Centro) 52%
Antwerpen (Centrum) 64% København (Center) 50%
Zürich (Zentrum) 63% Rotterdam (Centrum) 50%
Köln (Zentrum) 60% Madrid (Centro) 49%
Düsseldorf (Zentrum) 59% Sevilla (Centro) 43%
Brussel (Centrum) 58% Valencia (Centro) 40%
Totaal 58%

 

Ketens als H&M, Zara en McDonald’s hebben daarbij winkels in alle Europese hoofdsteden. De retailmarkt is dus zeer internationaal. De lokale winkels verkopen daarnaast ook nog eens internationale producten. De sfeer is natuurlijk anders in Londen, Milaan of Barcelona, maar het aanbod blijkt dus grotendeels hetzelfde te zijn als in Amsterdam of Rotterdam.

Op onze website is meer informatie te vinden over onze internationale database.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.