Ontwikkeling Retail in België
vanuit 4 invalshoeken

Masterclass Retail Locatus & Universiteit Antwerpen samengevat

E-commerce en schaalvergroting heeft het winkellandschap en onze manier van winkelen wezenlijk veranderd. Dit heeft ook gevolgen voor de bedrijfsvoering. Tijdens de Retail Masterclass van Locatus in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen op 16 oktober 2023 namen 4 sprekers ons mee in de laatste ontwikkelingen. Graag delen we deze bevindingen met onze bloglezers.

4 invalshoeken

Ann Verhetsel laat de verschuiving in locatiestrategie zien. Gertjan Slob brengt de gevolgen voor het winkellandschap in kaart, terwijl Joris Beckers ingaat op de consequenties voor de toeleveringsketen (supply chain). Tot slot vertelt Jeroen Cant over de invloed de beschikbare horeca en voedingswinkels heeft op onze gezondheid.

1. Van winkelen in het stadscentrum, via baanwinkels naar omnichannel

Professor Ann Verhetsel, Hoogleraar Economische Geografie aan de Universiteit Antwerpen, nam ons tijdens de Retail Masterclass mee in de evolutie van de retail.

Van eenvoudig winkelpand naar omnichannel

In de middeleeuwen begon het eenvoudig met één winkel, vaak met atelier in de woning van de ondernemer. Vooral na de tweede wereldoorlog openden succesvolle winkeliers meerdere winkels. Rond het jaar 2000 kwam daar de verkoop via e-commerce bij.

Men verkocht dan via meerdere kanalen, maar zonder dat die direct met elkaar verweven zijn (multichannel strategie). Denk bijvoorbeeld aan verkoop via een winkel én via een catalogus. Prijzen en assortiment konden van elkaar verschillen en waren vaak lastig te vergelijken.

Met de komst van het internet is het productaanbod veel beter te vergelijken. In deze transparante markt stappen steeds meer retailers over naar een omnichannel strategie, waarbij de verschillende kanalen verweven zijn en slim op elkaar afgestemd.

Hoe ontwikkelt de locatiestrategie zich in het Belgische retaillandschap?

Lees meer


 2. De evolutie van het Belgische retaillandschap

Over de verschuiving per branche, leegstand en de afwijkende ontwikkeling van de supermarktbranche

De afgelopen 15 jaar zagen we het aantal kleinhandelspanden gestaag afnemen, terwijl het aantal winkelmeters in die periode steeg en de laatste jaren stabiliseert. Dit wil zeggen dat de gemiddelde grootte van een winkelpand flink is toegenomen. Dit zien we terug in de groei van de winkelmeters aan de stadsranden, waar de grote winkels, DIY-zaken en supermarkten zich vestigen. Ook heeft dit gevolgen voor de leegstand.

Niet voor elke branche zien we dezelfde ontwikkeling. Gertjan Slob, Directeur Onderzoek Locatus,  geeft inzicht in de verschillen en licht de afwijkende evolutie van de supermarkten eruit.

Meer over retailtrends


 3. Retail in de on-demand economie: fragmentatie van vraag & aanbod

De ontvanger (consument) speelt een steeds grotere rol in de supply chain. Bij alle spelers in de keten zien we verschuivingen, zowel bij de retailer, consument als de transporteur. Joris Beckers, Professor economisch geografie en stedelijke logistiek nam de drie spelers één voor één onder de loep.

Lees meer over retail supply chain


4. Vraatzucht en honger: hoe de winkelomgeving ons eetgedrag beïnvloedt

Waarom eten we wat we eten en wat is de invloed op de volksgezondheid? Dr. Jeroen Cant werkte mee aan een onderzoek naar de (on)toegankelijkheid van voedsel in Vlaanderen: heeft iedereen eenvoudig toegang tot gezonde voeding?

In het onderzoek bracht men – met behulp van Locatus data – de mismatch tussen winkel- en woonpatronen in kaart. Dit heeft wezenlijke impact op de volksgezondheid.

Lees meer over onderzoek

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.